sâmbătă , 23 iunie 2018

Traditii si obiceiuri de nunta

wedding17f

Desi multe dintre ele au fost uitate sau sunt ignorate in favoarea obiceiurilor imprumutate de la alte popoare, nunta face parte din evenimentele vietii presarate de catre poporul roman cu cele mai multe traditii si obiceiuri.

Multi dintre noi nu le cunoastem, unele mai sunt pastrate doar in anumite regiuni ale tarii, dar este bine sa le cunoastem si, de ce nu, sa tinem cont de cele care ne plac:

Petitul : Este una dintre traditiile care inca se mai pastreaza, eveniment la care viitorul mire merge impreuna cu familia acasa la viitoarea mireasa pentru a-i cere oficial mana in fata parintilor.

Bradul :  Este cu siguranta cea mai cunoscuta traditie de nuntasi reprezinta petrecerea organizata in joia din saptamana nuntii la care participa toti prietenii mirilor.Impodobirea bradului simbolizeaza viata “imbelsugata” a noii familii.

Barbieritul mirelui si imbracatul miresei: Aceste obiceiuri au loc concomitent acasa la cei doi miri si reprezinta un simbol al pregatirii celor doi pentru nunta. In ambele cazuri, aceste obiceiuri sunt acompaniate de lautari, la ele participand atat familiie celor doi miri, cat si prietenii apropiati, nasii, domnisoarele si cavalerii de onoare.

Voalul miresei:    In timpurile stravechi, ridicarea valului era dreptul exclusiv al mirelui si reprezenta un semn al autoritatii barbatului asupra femeii. Insa alte surse sustin ca obiceiul dateaza din timpul in care erau la moda nuntile “aranjate”, iar fata miresei era acoperita pana cand mirele o insotea la ceremonie, moment in care era prea tarziu sa se razgandeasca, daca nu i-ar fi placut chipul ei. Aproape de sfarsitul nuntii, nasa scoate voalul de pe capul miresei si ii pune o esarfa sau un batic, simbolizand trecerea de la statutul de fata la cel de nevasta. Voalul miresei se pune pe capul unei fete necasatorite.

Buchetul miresei: Momentul mult asteptat de catre domnisoarele de onoare. Tradidia spune ca fata nemaritata care va prinde buchetul se va marita in anul urmator.

Ruperea turtei miresei: Nasa comanda si plateste o turta impodobita cu diverse ornamente, impletituri si alte forme. In mod simbolic, turta este rupta deasupra capului miresei si este data spre consum invitatilor. Se spune ca aduce noroc celor care mananca din ea. Obiceiul se pastreaza din vremea Romei antice.

Furatul miresei : Poporul roman este un popor vesel si uneori pus pe sotii. Se presupune ca mirele nu trebuie sa aibe ochi decat pentru mireasa lui, dar unii glumeti profita de neatentia mirelui si fura mireasa. El este dator sa o caute sau sa o rascumpere. In unele zone, rapitorii au datoria de a nu lasa mireasa pe jos, ea trebuie purtata numai in brate. In alte zone, se considera ca daca mireasa a fost furata pana la ora 24.00 datoria o va plati nasul, daca a fost furata dupa 24.00 mirele este cel care va plati. De multe ori, spre hazul invitatilor, mirele este pus sa indeplineasca anumite sarcini.

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Delicious
  • LinkedIn
  • StumbleUpon
  • Add to favorites
  • Email
  • RSS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Pinterest
EmailEmail
PrintPrint
WP Socializer Aakash Web